Ce este extractul de ceai?


   Extractul de arborele de ceai, cunoscut si ca melaleuca, este recunoscut pentru proprietatile sale puternice antiseptice si capacitatea de a trata ranile, motiv pentru care este unul dintre cele mai importante uleiuri esențiale antibacteriene. Extractul din arborele de ceai este un ulei esential volatil derivat in principal din planta australiana Melaleuca alternifolia. A fost folosit pe scara larga in toata Australia pentru cel putin 100 de ani si timp de peste sapte decenii, a fost documentat in numeroase studii medicale pentru capacitatea sa de a ucide multe tulpini de bacterii, virusi si ciuperci.

Utilizarile extractului din arborele de ceai este numeroase. Poate fi utilizat pentru a face produse de curatat in casa, pulverizat direct pentru a ucide mucegaiul care din casa si deasemenea este bun pentru a vindeca problemele de piele și pentru a trata infecțiile pielii.

 Uleiul de arbore de ceai devine un ingredient activ, din ce in ce mai popular, intr-o varietate de produse de uz casnic si cosmetice, inclusiv spray-uri dezinfectante, cleansere, sampoane, uleiuri de masaj, creme pentru piele, creme pentru unghii si detergenti de rufe. Proprietatile naturale antiseptice si antiinflamatorii ale exteactului arborelui de ceai il fac unul dintre cele mai benefice uleiuri esentiale care ar trebui sa fie nelipsit din saloanele care ofera tratamente cat mai naturale. 

Ingredientele principale active ale extractului din arborele de ceai includ hidrocarburile terpenice, monoterpenii și sesquiterpenele. Acești compuși dau extractului activitatea antibacteriana, antivirala si antifungica. Exista in fapt peste 100 de componente chimice diferite ale uleiului din arbore de ceai, cu terpinen-4-ol si alfa-terpineol fiind cele mai active. Hidrocarburile volatile gasite in ulei sunt considerate aromatice si sunt capabile sa circule prin aer, porii pielii si membranele mucoase. De aceea, uleiul din arbore de ceai este utilizat in mod obisnuit aromatic si pulverizat pentru a ucide germenii, a lupta impotriva infectiilor si pentru a calma conditiile pielii.


Cinci beneficii ale extrasului din arborele de ceai 


1. Combaterea acneei și a altor afectiuni ale pielii

Datorita proprietatilor antibacteriene si antiinflamatoare ale uleiului de arbore de ceai poate actiona ca un remediu natural impotriva acneei si alte afectiuni inflamatorii ale pielii, printre care pot fi inclusie eczemele si psoriazisul.

Un studiu pilot realizat din 2017, in Australia, a evaluat eficacitatea produselor specifice care contin extras din arborele de ceai in comparatie cu spalarea fetei cu produse specifice fara extras din arbore de ceai în tratamentul acneei faciala usoara pana la moderata. Participantii din grupul cu produse care contin extractul, le-au aplicat de doua ori pe zi timp de 12 saptamani. Cei care au folositt produsele cu extras din arborele de ceai au inregistrat mai putine leziuni ale acneei faciale comparativ cu celelalte. Nu s-au produs reactii adverse grave, dar au existat unele efecte secundare minore, cum ar fi peeling si uscarea tenului. 

2. Imbunatatirea scalpului uscat

Cercetarile sugereaza ca uleiul de arbore de ceai este capabil sa imbunatateasca simptomele dermatitei seboreice, care este o afectiune comuna a pielii care cauzează pete de scalp si matreata.

Un studiu efectuat în 2002, publicat în Jurnalul Academiei Americane de Dermatologie, a investigat eficacitatea samponului cu ulei de arbore de ceai de cu o concentratie de 5% si a placebo la pacientii cu matreata putina pana la moderat. Dupa o perioada de tratament de patru saptamani, participantii din grupul cu ulei din arbore de ceai au prezentat o imbunatatire cu 41%, in timp ce numai 11% dintre cei din grupul placebo au prezentat imbunatatiri. Cercetatorii au indicat, de asemenea, o scadere a mancarimii pana la lipsa pacientului dupa folosirea samponului cu ulei de arbore de ceai.

3. Micsorarea gradului de iritare al pielii

Desi cercetarea in acest sens este limitată, proprietatile antimicrobiene și antiinflamatorii ale uleiului din arbore de ceai il pot transforma intr-un instrument util pentru calmarea iritatiilor pielii. Exista unele dovezi dintr-un studiu pilot ca, dupa ce a fost tratat cu ulei de arbore de ceai, iritatiile pielii au fost reduse si au inceput să se vindece. Au existat studii de caz care au aratat capacitatea uleiului din arborele de ceai in tratarea infectiilor provocate de ranile cronice.

Uleiul din arbore de ceai poate fi eficient in reducerea inflamatiei, combaterea infectiilor pielii sau a plagilor prin reducerea dimensiunii plagii. Poate fi deasemenea folosit pentru a calma arsurile solare, a ranilor si impotriva insectelor.

4. Preventia si tratarea paduchilor

Uleiul din arbore de ceai are efecte insecticide si poate fi folosit pentru a eradica paduchii capului. Un studiu de laborator realizat in Italia a investigat eficacitatea uleiului din arbore de ceai impotriva paduchilor si a oualor acestora. Extractul arborelelui de ceai a fost folosit singur si in combinatie cu nerolidol pe o perioada de sase luni.

Cercetatorii au descoperit ca extractul din arbore de ceai in monoterapie a fost mai eficient impotriva paduchilor. Tratamentul care a condus la 100% mortalitate dupa 30 de minute de expunere. O concentrație mai mare de extract din arbore de ceai a fost capabil sa induca o rata de 50% a esecului eclozarii. Cand uleiul a fost folosit in combinatie cu nerolidol cu un raport de 1: 2, cele doua substante au determinat moartea tuturor paduchilor de cap in 30 de minute si sa induca o rata de 100% a esecului eclozarii oualor dupa 5 zile de tratament.

5. Ajuta la tratarea scabiei

O intrebare obisnuita este: “poate uleiul de arbore de ceai sa trateze scabia?” Răspunsul potrivit studiilor de laborator este da. Un studiu realizat la Universitatea Flinders din Australia a constatat ca 5% ulei de arbore de ceai si componenta sa activă terpinen-4-ol au fost extrem de eficiente in reducerea supravietuirii acarienilor de scabie. Arborele de ceai functioneaza ca un tratament natural pentru scabie deoarece are proprietati antimicrobiene puternice, oferindu-i capacitatea de a vindeca scabie deasupra si sub piele.


Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *